כולם, בכל מקום, צריכים לקבל גישה למזון טוב שאינו גובה מחיר מכדור הארץ. אך מה הופך מזון לטוב או רע? ערך תזונתי? טעם? השפעתו על כדור הארץ? או האופן שבו גידלו אותו, ומי גידל אותו?
כל המרכיבים הללו הם גורמים בבחירות המזון שאנו בוחרים בכל יום ויום. אך איננו מרבים להקדיש מחשבה להשפעתן של בחירות אלה על אנשים ברחבי העולם, או על כדור הארץ עצמו.
מדוע יש לשנות את מערכת המזון הגלובלית שלנו
התהליכים המורכבים והשזורים זה בזה שמביאים מזון מהשדה אל הצלחת צריכים להשתנות. קיים יותר מדי בזבוז והרס של אוצרות הטבע שלנו.
אנו חיים בעולם שבו שני מיליארד בני אדם סובלים מעודף משקל, בשעה שמיליארד אנשים רעבים. למעלה מ-20% מכל גזי החממה מיוצרים על ידי תעשיית המזון, ועדיין שליש מהמזון הזה נזרק לפח
כאחת מיצרניות המזון הגדולות בעולם, יש לנו אחריות לסייע בעיצוב מערכת מזון גלובלית הוגנת לכולם. לכן השקנו את תוכנית 'מזונות העתיד' (Future Foods) – במטרה לסייע לאנשים לעבור לתזונה בריאה יותר ובד בבד להפחית את ההשפעה הסביבתית של שרשרת המזון.
במסגרת התוכנית אנו מתחייבים ליעדים הבאים:
- יעד מכירות שנתי של מיליארד אירו מחלופות צמחיות לבשר ומוצרי חלב בתוך חמש עד שבע שנים
- הפחתת בזבוז המזון בחצי, בפעולותינו הישירות מהמפעל למדף עד 2025
- הכפלת מספר המוצרים המספקים תזונה חיובית עד 2025
- המשך הפחתת הקלוריות, המלח והסוכר בכל מוצרינו
היעדים החדשים גם תומכים בהתחייבויות הגלובליות שלנו לספק שרשרת אספקה שאינה כרוכה בבירוא יערות עד 2023; לחתוך במחצית את השימוש שלנו בפלסטיק בתולי עד 2025; ולהשיג אפס פליטות נטו עבור כל המוצרים עד 2039.
הופכים מזון מבוסס צמחים לרגיל החדש
אז למה לבחור במזונות מבוססי צמחים? משק החי ידוע כתורם השני בגודלו לפליטות גזי חממה אחרי דלקים מאובנים וגורם לבירוא יערות, זיהום מים ואוויר, ואיבוד המגוון הביולוגי. הפחתת צריכת הבשר שלנו היא צורך חיוני. מחקרים חדשים מראים כי המעבר לתזונה מבוססת צמחים יכול לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית האישית שלנו בשיעור של עד 35%.
אז אנו יודעים שתזונה מגוונת מבוססת צמחים טובה יותר לבריאותנו ולבריאות כדור הארץ. אך אם אנו רוצים שאנשים יעשו את המעבר, אפשרויות צמחיות חייבות להיות נגישות יותר, זולות יותר, ומעוררות תיאבון. הן צריכות להיות הבחירה הקלה והטבעית.
עם יעד מכירות חדש של מיליארד אירו בחלופות צמחיות, הצרכנים שלנו יראו מגוון גדול יותר של אפשרויות טבעוניות וצמחוניות מהמותגים שלנו.
זוהי גישה טובה לא רק לכדור הארץ, אלא גם לעסק. שנתיים לאחר רכישת The Vegetarian Butcher, הרחבנו מותג מוביל זה של 'בשר' צמחי ל-30 מדינות. המיונז הטבעוני של הלמנ'ס זמין כעת ב-33 מדינות, לגלידת שטראוס בישראל מגוון מוצרים לא חלביים, והגלידה הטבעונית הראשונה של מגנום זכתה בפרס הגלידה הטבעונית הטובה ביותר של ארגון PETA ב-2019.
מפחיתים במחצית את בזבוז המזון
בנוסף לשינוי האופן שבו אנו אוכלים, החזרת האיזון למערכת המזון העולמית מחייבת צמצום של זריקת מזון ואיבוד מזון. כיום, שליש מהמזון המיוצר ברחבי העולם נזרק לאשפה, ובין 40 ל-45 אחוז מהמזון שנזרק מגיע מהבתים שלנו.
ההשלכות הכלכליות והסביבתיות של הבזבוז הזה הן אדירות, כפי שמסבירה ליז גודווין, עמיתת מחקר בכירה ומנהלת של המכון למשאבי מזון: "לאיבוד ובזבוז מזון השפעות מסיביות מבחינת המחיר לכלכלה הגלובלית, לסביבה ולחברה. אנו יודעים שאיבוד ובזבוז מזון תורמים כ-8% מפליטות גזי החממה בנוסף לבזבוז של הקרקע והמים המשמשים בייצור המזון".
כחברה החתומה על יוזמת Champions 12.3 10x20x30, כבר התחייבנו להפחית במחצית את בזבוז המזון עד 2030. אנו מקצרים כעת את תאריך היעד הזה ל-2025.
מגוון אפשרויות בריאות יותר
המעבר לאכילה בריאה יותר גם דורש מאיתנו למצוא פורמולציות חדשות למוצרי המזון הקיימים שלנו כדי לעמוד בסטנדרטים התזונתיים הגבוהים ביותר.
הפחתת תכולת הסוכר, המלח והקלוריות במוצרינו היא מרכיב מרכזי בהתחייבות זו. כבר קבענו מגבלה של 110 קלוריות על הגלידה שלנו לילדים, והפחתנו את כמות המלח, הסוכר והקלוריות במספר הולך וגדל של מוצרים. בישראל הפחתנו בשנים האחרונות למעלה מ-30% בדגני הבוקר לילדים, כ-40% מלח ברטבים ומרקים של קנור.
אסטרטגיית מזונות העתיד שלנו שמה לה למטרה להרחיב הפחתות אלה, כדי ש-85% מהמזונות שלנו יסייעו להבטיח שהצרכנים לא יצרכו יותר מ-5 ג' מלח ביום, עד 2022. וגם, ש-95% מהגלידות שלנו לא יכילו יותר מ-22 ג' סוכר, ו-250 קלוריות למנה, עד 2025.
נלחמים בחוסרים תזונתיים באמצעות מוצרים מועשרים
התחייבנו גם לייצר יותר מוצרים מועשרים. לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), שני מיליארד אנשים עדיין סובלים מחוסר במיקרונוטריאנטים, אך מזונות שמועשרים במנות קטנות ובטוחות של מיקרונוטריאנטים חיוניים כמו ויטמינים A ו-D, יוד, ברזל ואבץ הם דרך פשוטה להילחם בחוסרים הללו.
למטרה זו, אנו מתכננים להכפיל את מספר מוצרינו שיכולים לספק ערך תזונתי חיובי עד 2025. הם מוגדרים כמזונות המכילים כמויות משמעותיות של ירקות, פירות, חלבונים, או מיקרונוטריאנטים כמו אבץ, ברזל, אומגה 3 ויוד.
מפתחים מזון מתאים לעתיד
מובן כי הצלחתן של יוזמות אלה דורשת מאיתנו להשקיע במחקר ופיתוח מוצרים כדי שנוכל להגיע ליעדי חדשים אלה מבלי להתפשר על הטעם.
למעלה מ-500 מומחים במרכז חדשנות המזון שלנו The Hive, בקמפוס ואחנינגן שבהולנד, עובדים על יצירת דור חדש של מזונות מזינים הערוכים לעתיד. זהו המקום שבו סטארט-אפ הביוטק Algenuity עובד עם צוות המו"פ של מוצרי המזון והמשקאות שלנו על חקירת דרכים להביא מזונות המבוססים על מיקרו-אצות אל השוק.
שיתוף פעולה מסוג זה הוא קריטי אם אנו רוצים לממש את יעדינו השאפתניים. זו הסיבה שאנו גם קוראים לחקלאים, לעמותות, לאוניברסיטאות ולקהילות לעבוד יחד איתנו, כדי שנוכל לחולל שינוי בר קיימא שמערכת המזון העולמית זקוקה לו נואשות.
בין אם זו תכנית Caring Dairy של בן אנד ג'רי'ס – שבמסגרתה משלמים תוספת לחקלאים שמשתמשים בשיטות עבודה בנות קיימא. ובין אם זו החבירה של קנור ל-WWF UK כדי ליצור את דוח '50 מזונות העתיד', שמראה אילו מזונות כולנו צריכים לאכול יותר. המטרה היא אותה מטרה: לעזור לתקן את מערכת המזון שלנו כך שתהיה הוגנת עבור כולם.
להיות כוח שמניע שינוי לטובה במזון
"התפריט היומי של האדם הממוצע יצטרך להשתנות באופן מרחיק לכת במהלך שלושת העשורים הבאים כדי להבטיח הזנה לכולם מבלי לרוקן את משאבי כדור הארץ. על ידי שינוי בהרגלי האכילה, שיפור ייצור המזון והפחתת בזבוז המזון, נוכל להתחיל לפתור בעיות אלה", אומרת ג'סיקה פאנזו, פרופסור מחקר ע"ש בלומברג למדיניות מזון וחקלאות גלובלית ואתיקה באוניברסיטת ג'ון הופקינס.
ג'סיקה מוסיפה: "ההתחייבויות של יוניליוור מאפשרות לאנשים לעשות שינויים בתזונתם, דרך מוצרים שהם מכירים ואוהבים".
אסטרטגיית מזונות העתיד שלנו לא רק מסמנת את מחויבותנו לשנות את פניה של תעשיית המזון, אלא גם את המחויבות שלנו לעזור לחולל שינוי במערכת המזון של העולם. רק אז, כולם, בכל מקום, יקבלו גישה למזון בריא ושווה לכל כיס, שטוב לכדור הארץ.