איש אינו יודע כיצד בדיוק תצא החברה שלנו ממשבר הקורונה. אבל כתזונאית, מעניין אותי במיוחד לראות כיצד מגפת הקורונה תסייע לחולל שינוי התנהגותי ארוך טווח בדרך שבה אנשים בוחרים, מכינים ונהנים ממוצרים שהם אוכלים ושותים.
אלו הם שלושת התחומים שאני מקווה שאנשים יתחילו להעריך כאשר נעבור תקופה מאתגרת זו ואף לאחריה.
1. הערכה למזון ולמקור שממנו הוא בא
לפני המשבר רבים התייחסו לעולם הגלובלי שלנו כאל מובן מאליו, כמו טיסות מוזלות ומוצרים זולים, אבל כעת קשה לחצות גבולות, מה שגורם למחסור במוצרים מסוימים.
בשל היותנו ארגון גלובלי, יוניליוור הושפעה מיד כאשר נעשה קשה לייבא מרכיבים. אנו אמנם רוצים לעמוד מאחורי אמירות כגון "עשוי מעגבניות איטלקיות", אך כיום אנו ניצבים מול מציאות שבה במשך תקופה מסוימת יקשה עלינו לקיימן.
צרכנים עשויים בקרוב לראות השפעות דומות גם במרכולים. לאחר מחסור בקמח, ביצים ונייר טואלט באירופה, עשוי להיווצר מחסור אמיתי בפירות וירקות. בשל מגפת הקורונה, יהיה קשה יותר, למשל, לגייס כוח אדם לקטיף של פירות מתכלים כמו תותים ודובדבנים השנה. כך גם לגבי קטיף אספרגוס ויבולים אחרים שבהם אין קטיף מכני.
התקווה היא שהמשבר יגרום לאנשים להעריך מהיכן מגיע המזון שלנו, להעריך עונתיות ואת כוח האדם העוסק בקטיפתו. אני מקווה שהתוצאה תהיה פחות בזבוז של מזון - שינוי שתהיה לו השפעה עצומה על כדור הארץ. לדברי האו"ם, אם "פסולת מזון" עולמית הייתה מדינה, היא הייתה היצרנית השלישית בגודלה של פליטות גזי חממה, אחרי סין וארצות הברית.
2. יתרונותיהם של מוצרים בעלי חיי מדף יציבים ולא יקרים
אנשים אוגרים מוצרים עם חיי מדף ארוכים: מרקים בקופסאות, תבלינים, שימורי ירקות וחלב עמיד, אבל חלקם אינם בטוחים אם מוצרים בעלי חיי מדף יציבים טובים באותה מידה כמו תוצרת טרייה. ספקנות זו נובעת מכך שמוצרי מזון ומשקאות ארוזים אלו מוזכרים לעיתים קרובות בנשימה אחת יחד עם מזונות עתירי מלח, סוכר ושומן רווי תחת מכנה משותף של "מזון מעובד".
אבל סיווג כל המזונות המעובדים כלא בריאים הינו פשטני מדי. תהליכים מסוימים כמו ייבוש ופסטור מייצרים מזון בטוח יותר, שווה לכל נפש וזמין במשך כל ימות השנה.
מחיר נוח יהפוך להיבט חשוב אף יותר, כיוון שנגיף הקורונה יגרום, ככל הנראה, למיתון כלכלי עולמי (על פי קרן המטבע הבינלאומית). המשמעות היא שצרכנים בכל העולם יהפכו לרגישים יותר למחיר. למומחי תזונה כמוני יש תפקיד בהפצת המסר כי יש מוצרים יהפכו לרגישים יותר למחיר. למומחי תזונה כמוני יש תפקיד בהפצת המסר כי יש מוצרים לדוגמה, הראינו שלמרקים יבשים שאנשים אגרו במזווה יש אותו הרכב תזונתי כמו מרקים תוצרת בית.
אני מקווה שאנשים ימשיכו ליהנות מהיתרונות שמציעים מוצרים בעלי חיי מדף יציבים גם לאחר מגפת הקורונה. מוצרים אלו לא רק מזינים ומתאימים לתקציב מוגבל, אלא גם ממלאים תפקיד במניעת בזבוז של מזון. ללא שיטות עיבוד כמו ייבוש, שימור והקפאה, תוצרת רבה לא הייתה מגיעה כלל לסופרמרקט.
3. בישול ואכילה בצוותא
פלטפורמות מתכונים מקוונות היו מאז ומעולם פופולריות, אבל בזמנים אלו אנשים מחפשים מתכונים מזינים יותר עם טיפים ועצות מפי שפים כדי להפוך את הארוחות שלהם לחוויות טעימות יותר. הם גם מחפשים השראה שתביא הביתה את חוויית מתחם המזון לבתיהם ועצות כיצד לעודד ילדים להשתתף בתהליך הבישול.
אנחנו גם רואים אנשים שרוצים להפוך את חוויית האכילה למשהו מיוחד. היבט זה חשוב כיום, מפני שבמשך היום שולחנות האוכל שלנו משמשים גם בתור תחנות עבודה ומקום ליצירה וחקירה עבור ילדים. כדי לעשות את המעבר הזה, שינוי אווירה יכול לעזור מאוד.
כולי תקווה שה"אילוץ" לבשל ולאכול יחד יוביל למיומנויות בישול לכל החיים. תוצאת לוואי נוספת הנובעת מכך שמבוגרים וילדים עובדים במטבח היא העלאת המודעות למה שאנו מכניסים לתוך הצלחת. בסופו של דבר, מודעות זו תוביל לבחירות תזונתיות טובות יותר. וחשוב מכול, כולי תקווה שאנשים ימשיכו להעריך את חשיבותה של ארוחה טובה לחיבור בינם לבין האנשים היקרים ללבם.
משבר הקורונה איום ונורא. הוא רע לחברות, לארגונים, לאנשים. הטרגדיה האמיתית תהיה אם נעבור את המגפה מבלי שדבר לא ישתנה לטובה.
לכולנו יש תפקיד בשינוי הרגלים: אנשים, ממשלות, חברה אזרחית וארגונים. ולכולנו יש חלק בתוצאה, מפני שהרגלים שטובים לבריאות האנשים טובים גם לבריאות כדור הארץ.