על הקושי הזה בדיוק מנסים להתגבר ב"תעסוקה שווה" - תכנית ממשלתית של משרד העבודה והרווחה שמטרתה לסייע לאנשים עם מוגבלות להשתלב בעולם התעסוקה. התכנית מספקת להם הכוונה וייעוץ מקצועי, עזרה בהכרת ומיצוי הזכויות שלהם וליווי פרטני לאורך הדרך. הצלחתה של התכנית בנויה במידה רבה על שיתוף פעולה עם ארגונים וחברות במשק הישראלי, שבמסגרתו מתנדבים מנהלות ומנהלים מהארגונים לשמש מנטורים וללוות את מחפש העבודה בעל המגבלה בתהליך חיפוש העבודה.
נוי בוגנים, בת 23, היא סטודנטית העובדת ביוניליוור בתחום משאבי האנוש והייתה אחת הנרשמות ל"תעסוקה שווה". נוי היא לקוית שמיעה מגיל 14 והגיעה לתכנית לאחר תקופה ארוכה שבה דלתות נחסמו בפניה בניסיון למצוא עבודה, בגלל בעיות השמיעה שלה: "ניסיתי לחפש עבודה בתחום שלי ולא מצאתי. יריתי לכל הכיוונים: דרושים, אול ג'ובס, וגם דרך קהילות בפייסבוק, אבל גם כשאנשים ברשתות החברתיות התרגשו מהסיפור שלי וניסו לעזור לי למצוא עבודה עדיין הרגשתי שמה שהוצע לא תואם את הכישורים שלי", נוי מספרת. "חשתי שכל הזמן מסתכלים על המוגבלות שלי בתור מחסום, ולכן ממעיטים ביכולות שלי. החלטתי בשלב מסוים להירשם לתכנית של 'תעסוקה שווה' ולא הבנתי כמה הצעד הזה הולך לעזור לי בהמשך".
במסגרת התכנית, בה עובדי יוניליוור לוקחים חלק זו השנה השנייה, פגשה נוי את עדי מילר שמואל, בת 36, העובדת בחברה כמנהלת סחר בשוק המקצועי, שהפכה למנטורית שלה. עדי, אם לשלושה ילדים, מודה שלא ידעה בהתחלה אם תצליח לשלב את ההתנדבות בתכנית בסדר היום שלה: "מאוד חששתי שלא יהיה לי זמן להכניס עוד מחוייבות לחיים שלי, אבל מהר מאוד הבנתי שאין מצב שאני מפספסת את ההזדמנות הזאת, וטוב מאוד שלא פספסתי, אחרת לא הייתי מכירה את נוי!"
החיבור קרה מהר והשתיים החלו בתהליך החניכה, שהפך תוך זמן קצר לחברות אמיתית. פעם בשבוע לפחות נוי ועדי נפגשו, פנים מול פנים או אונליין, וצעדו צעד נוסף בדרך למטרת העל של נוי - מציאת עבודה התואמת את המידות והיכולות שלה. במפגשים הן שוחחו על השאיפות של נוי ועל מטרותיה לעתיד, איזה סוג עבודה היא מחפשת? לאן היא רוצה להתקדם? מה מניע אותה ומה פחות מתאים? יחד הן בנו קורות חיים, התכוננו לראיונות עבודה והפיגו חששות ולחצים.
ביום בהיר אחד הבחינה נוי בפרסום של יוניליוור באתר"דרושים": דרוש/ה סטודנט/ית למשאבי אנוש. נוי, שכבר למדה להכיר את עדי ואת עבודתה בחברה, החליטה שהיא קופצת על ההזדמנות ושלחה הודעה לעדי, שנרתמה מיד לעזרתה והעבירה את קורות החיים שלה הלאה, תוך כדי שהיא תומכת בה בשלבי המיון השונים.
"המיון לא היה קל. לא הרגשתי שעשו לי הנחות בגלל שאני לקוית שמיעה, ועם זאת סוף סוף לא פסלו אותי על הסף רק בגלל לקות השמיעה שלי", מספרת נוי בהתרגשות. "אחת הסיבות שרציתי לעבוד ביוניליוור היא כי הכרתי את עדי וידעתי כמה התפקיד שלה משמעותי. במובנים מסוימים מאוד רציתי להגיע לאן שהיא הגיעה, והיא היוותה עבורי השראה".
נוי, כמו שכבר הבנתם, התקבלה לתפקיד ביוניליוור והיא עובדת בחברה כבר חצי שנה. היא מספרת שאחת המטרות שהציבה לעצמה עם כניסתה לתפקיד הייתה לחזק את נושא הנגישות בעבודה, בין היתר על ידי מתורגמן או מתורגמנית לשפת הסימנים שיצטרף אל הרצאות שונות המועברות בחברה, כדי לתת הזדמנות שווה לכל עובד ועובדת להנות מהתכנים המועברים. ביום רביעי האחרון ציינו נוי ועדי עוד תחנה במסען המשותף כשהשתתפו וסיפרו על הדרך שעברו יחד, בכנס הראשון של "תעסוקה שווה", שהתקיים בתל אביב.
התכנית נותנת תקווה ענקית לשילוב כל אדם באשר הוא אדם בשוק המקצועי, אבל חשוב לזכור שפערים גדולים עדיין קיימים בשוק העבודה הישראלי, כשמעסיקים רבים נרתעים מלהעסיק אנשים בעלי מוגבלות, ומחמיצים את הכוח והחוזקה שזה יכול להכניס לארגון שלהם. הם, כנראה, היו מרוויחים מלשמוע את הרצאתן של נוי ועדי, שאותה סיכמו במשפט קצר אחד:
"זה לא מחסום - זו הזדמנות".